Sződi Helytörténeti Alapítvány - Volentics Gyula kutatási erdeményei
 
Sződi Helytörténeti Füzetek sorozat
Publikációk (folyóiratok, eseti kiadványok)
Egyebek
Galéria
Kapcsolat
Hivatkozások
Egyéb

Ünnepi beszédek, kiállításmegnyitók

Részlet Czinege István szobor-kiállításának megnyitójából (Sződ, 2004)
A művészeti ágak közül az alkotói folyamat tekintetében az időigényesebbek közé tartozik a szobrászé és elmondhatjuk, hogy az alapanyagokat tekintve sem nevezhető olcsónak, csak gondoljunk a márványra vagy a bronzra.

A szobrász kiszakítja, mintegy körülhatárolja a tér egy darabját és testet öltve elénk tárja tárgyiasult világának manifesztumát, amit így nevezünk: szobor.

István alkotásaiban a megjelenített témák jellemzően figurálisak. A szobrász által megformált, életre keltett anyag széles skálája imponáló, mivel az egyaránt lehet márvány, mészkő, vadkörte, dió, de bronzból és ólomból készült alkotások is láthatók itt, mivel Czinege István valamennyivel kitűnően bánik.

Egy kissé megkésve ugyan, de teljesült Czinege István régi vágya, hogy szülőfalujában, Sződön is legyen egy olyan kiállítása, ahol gyermekkori játszótársainak, barátainak, az utcabelieknek, rokonainak és a kedves érdeklődőknek bemutathassa alkotásait. Közel 25 éve már, hogy bekopogtatott az akkori tanácsi vezetőknél egy kiállítás megrendezése céljából, de akkor sajnos nem kapott támogatást. A mai napon viszont a megújult községi könyvtár alkalmi kiállítótermében mindenki megtekintheti az alkotó termékeny munkásságának változatos attribútumait.

Sződi Helytörténeti Alapítvány | Minden jog fenntartva!
 
Az oldal használatával hozzájárul a sütik kezeléséhez!